Wielbicieli cynamonu jest pewnie tyle samo co osób, które go nie znoszą. Fakt. To niezwykle specyficzna przyprawa. Ma ostry i zdecydowany smak. Ni to słodki ni pikantny. Przedobrzenie z nią, potrafi całkowicie zrujnować potrawę. Mało jest tak intensywnych w swym aromacie przypraw, które potrafią całkowicie zdominować jej smak. Niemniej jednak umiejętne używanie cynamonu potrafi wydobyć niezwykłe emocje i pobudzić kubki smakowe do maksimum :)
Ja osobiście za cynamonem przepadam. Robiłam kiedyś domowe bułeczki-ślimaczki z tą przyprawą. Uwielbiam ciasta i ciasteczka korzenno-cynamonowe. Cynamon w kawie i gorącym kakao. Cynamonową herbatę i wiele, wiele innych smacznych, cynamonowych rzeczy :)
Skoro już przyznałam maksimum punktów cynamonowi za jego niewątpliwe walory smakowe, czas wystawić ocenę za stronę wizualną. Nie ma co...cynamon, a dokładnie laski cynamonu są zwyczajnie ładne. Przyjemnie pachną, mają piękną, rudo-brązową barwę, piaszczystą, podsuszoną konsystencję i ciekawy kształt.
Wyglądają dobrze nie tylko w formie sypkiej jako dekoracja ciasta czy gorącego napoju, ale także w swojej nienaruszonej formie, jako oprawa świeczki. Nawet jako niedbale rzucone patyczki w stosie szyszek czy gwiazdek anyżu (no właśnie, kolejna niezwykle ładna przyprawa).
Cynamonem można się więc cieszyć na wiele sposobów. A jako, że jest to idealny element dekoracji świątecznych, chciałabym Wam pokazać jak ciekawie można wykorzystać cynamon...poza kuchnią :)
Autor: Tuśka
zdjecia: digsdigs.com
Ja również uwielbiam cynamon. Szczególnie do gorącej czekolady i jako dekoracja ze świeczką ;))
OdpowiedzUsuńTaaak, z gorącą czekoladą smakuje cudownie :)
Usuńcynamon, goździki, jabłko i mandarynka - 4 smaki i aromaty świąt Bożego Narodzenia :D
OdpowiedzUsuńZgadza się. Co roku nadziewam goździkami pomarańcze. Zapach jaki roznosi dzięki nim jest fenomenalny.
UsuńUwielbiam cynamon. Świetne inspiracje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
Usuń